English (United States)Nederlands (Nederland)

DNN diensten en websites

Menu: DNN

Over het DNN Content Management Systeem

DNN is een krachtig open source content management systeem annex web development platform. Met DNN (voorheen DotNetNuke) kunnen verschillende soorten websites en web applicaties gerealiseerd worden.

Door de eenvoudige plug en play opties binnen het systeem kan kosten effectief een op maat gesneden website worden ingericht.

Aangezien niet voor iedere nieuwe klant duidelijk zal zijn wat dat inhoudt, bij dezen een introductie over DNN.
Indien iets in deze tekst voor u niet duidelijk is of u heeft aanvullende vragen heeft?
Neem contact dan met ons op.

Introductie DNN

Wij bouwen sinds 2004 websites met DNN (voorheen DotNetNuke).

DNN is een Open Source content management systeem (CMS). Met een CMS kunt u via uw webbrowser de inhoud van uw website aanpassen, pagina’s aanmaken etc.

Maar DNN is niet ons CMS, het is een voor iedereen vrij beschikbaar CMS. DNN is een Open Source CMS. Dit betekent voor u dat u geen maandelijkse licentiekosten betaald voor het gebruik van DNN. De enige periodieke kosten zijn voor hosting en eventueel uren voor onderhoud of support.

Daarnaast voorkomt een open source CMS Vendor Lock-in. Bij gebruik van een CMS dat niet openbaar beschikbaar is kunt u vaak niet zonder veel onkosten naar een andere leverancier overstappen. Bij DNN is dit niet zo, u kunt indien nodig zonder veel problemen overstappen naar een andere DNN dienstverlener. Uiteraard gaan wij er vanuit dat dit niet nodig zal zijn, maar het is voor u wel een extra zekerheid.

Er bestaat ook een commerciële versie van DNN (EVOQ), waarbij u van het bedrijf achter dit CMS extra ondersteuning krijgt. Hierbij betaalt u dan wel jaarlijkse licentiekosten (vanaf $3000 per jaar). Wij bieden eventueel ook EVOQ aan, maar voor de meeste klanten is de Open Source variant ruim voldoende. Wilt u meer informatie over EVOQ, neem dan contact met ons op.

DNN is gebouwd op basis van Microsoft technologie (.NET) een zeer betrouwbaar, veilig en stabiel systeem. Dit geldt overigens alleen voor de server waar het systeem op draait. U kunt een DNN website ook gewoon vanaf een Apple of Linux computer gebruiken.
DNN is een veilig en stabiel platform dat continu doorontwikkeld wordt en zich de laatste 10 jaar volop heeft bewezen binnen zowel commerciële organisaties als de overheid, voor websites, intranetten en web applicaties.

Als voorbeeld ondersteunt 40Fingers ondermeer de Nederlandse douane die DNN inzet als een bedrijfsbrede intranet oplossing. Ook helpen we een groot accountantskantoor dat DNN gebruikt voor hun website en extranet waar klanten op in kunnen loggen (en hun gegevens kunnen inzien en bewerken). Daarnaast ondersteunen we tientallen andere klanten van eenmanszaken tot grote MKB bedrijven, ziekenhuizen en scholen.

Flexibel

DNN is uitermate flexibel van opzet. Een basis installatie bevat al een groot deel van de componenten die nodig zijn om een website te bouwen. Daarnaast zijn er veel verschillende uitbreidingen beschikbaar, zowel gratis als commercieel. Een aantal uitbreidingen bieden wij standaard aan, sommigen worden per klant aangeschaft. Wij bouwen voor klanten ook specifieke uitbreidingen op het systeem indien gewenst. In dit overzicht worden zowel standaard als commerciële componenten genoemd.

Pagina’s

De CMS functie binnen DNN maakt het mogelijk een nagenoeg onbeperkt aantal pagina’s aan te maken. Deze pagina’s staan in een hiërarchische boomstructuur. Het menu van de website wordt dynamisch gegenereerd op basis van deze structuur. Het menu is onderdeel van de Skin (uitleg verderop) en laat automatisch de pagina’s zien waar de bezoeker “bekijk” rechten op heeft.
Beheerders kunnen pagina’s aanmaken, bewerken, verplaatsen of verwijderen.

Website Inhoud: Modules

De inhoud van de pagina’s is vrij te configureren. Op de pagina zijn, conform het ontwerp, zones (“panes”) beschikbaar waarin een content manager modules kan plaatsen.
Een module is in feite een blok met een bepaalde functie. Er zijn verschillende soorten modules beschikbaar met verschillende functies. Voorbeelden hiervan zijn modules voor tekst & beeld, nieuwsberichten, media, lijsten, forum, enz.
De basis modules van DNN voorzien al voor een deel in de benodigde functionaliteit. Daarnaast zijn er gratis en ook commerciële modules beschikbaar.
Indien een bepaalde functie niet met bestaande modules kan worden opgelost zullen wij een bestaande module aanpassen of een maatwerkmodule bouwen.
Een beheerder kiest een module met een bepaalde functionaliteit en plaatst die op de pagina.
Er kunnen meerder modules op een pagina worden geplaatst, indien nodig.
Deze modules kunnen vervolgens worden bewerkt door de gebruikers met de juiste rechten.

Rechten voor gebruikers

Door de beheerder van de website kunnen gebruikers en rollen worden aangemaakt.
Per rol kan vervolgens worden bepaald wat de gebruikers in die rol wel of niet mogen d.m.v. rechten. De belangrijkste rechten zijn “bekijken” en “bewerken”.
Deze rechten kunnen op pagina en indien nodig zelfs op module-niveau worden ingesteld.
Er zijn voor DNN ook componenten beschikbaar om koppelingen met externe systemen te leggen. Dit kan o.a. d.m.v. een Active Directory koppeling of met Magister.

Vormgeving

Een lege pagina heeft al een bepaalde basis-vormgeving in DNN, dit wordt de Skin genoemd (in andere CMS-en vaak Template). De Skin is in feite de visuele schil om de website. De Skin wordt van tevoren gebouwd op basis van het grafische ontwerp van de site.

Een Skin is opgebouwd uit html elementen, CSS en javascript voor zover nodig voor de visuele representatie van de website. Er zijn eigenlijk geen echte beperkingen, nagenoeg ieder ontwerp kan omgezet worden naar een skin voor DNN.

De skin kan bestaan uit meerdere varianten voor bijvoorbeeld homepage, binnenpagina’s en bijvoorbeeld overzicht en detail pagina’s. Bijbehorend worden zogenaamde containers opgeleverd conform het aan te leveren ontwerp. Deze bepalen de vormgeving van een module.

Scheiding Inhoud en Vormgeving

Een belangrijk voordeel van DNN is dat er een strikte scheiding is tussen inhoud en de vormgeving. Het gebruik van een Skin zorgt voor een consistente look en feel van de verschillende pagina’s op de website, waardoor de bewaking van uw huisstijl voor een groot deel al is geregeld.
Deze scheiding heeft als tweede voordeel dat bij wijzigingen aan de vormgeving, de bestaande inhoud niet hoeft te worden aangepast. Bij een update van de look & feel is het dus niet nodig de site helemaal opnieuw te bouwen.

Bewerken

Een van de grote voordelen van DNN als CMS is dat de beheerder pagina’s en modules toevoegt of bewerkt vanaf de pagina zelf. Daarvoor is het niet nodig om naar een aparte backoffice omgeving te gaan. Na het bewerken komt de beheerder terug bij de bewerkte pagina en is het resultaat dus direct zichtbaar.
Dat maakt de drempel voor veel gebruikers een stuk lager dan bij systemen met een abstracte backoffice omgeving. Uiteraard zijn er wel aparte pagina’s voor algemene instellingen en bijvoorbeeld bestandsbeheer.

Functionaliteit DNN CMS

Hieronder een aantal belangrijke functies en mogelijkheden van DNN als Content Manamgent Systeem.

Teksten en bijhorende media

Het hart van het CMS is de mogelijkheid om teksten, afbeeldingen, documenten en video’s te kunnen plaatsen en onderhouden. Het CMS DNN biedt hiervoor standaard functionaliteit in de vorm van modules aan. Het voordeel van DNN is dat het op basis van een WYSIWYG methode werkt (‘what you see is what you get’), teksten bewerkt u bijvoorbeeld d.m.v. een editor vergelijkbaar met Word. De content wordt onderhouden in de pagina zelf, geen abstract backoffice systeem dus.
Na een bewerking ziet de content manager meteen het resultaat.

Meertaligheid

Meertaligheid kan in principe op verschillende manieren worden ingericht, afhankelijk van de gewenste scenario’s. Een site kan geheel of deels in meerdere talen worden gebouwd (niet alle pagina’s hoeven te worden vertaald). Extra talen kunnen ook achteraf nog worden toegevoegd, daarbij kan er aan de vertaling worden gewerkt zonder dat dat voor de buitenwereld zichtbaar is.

Rollen en rechten

Het CMS heeft zoals eerder vermeldt een uitgebreid en zeer precies in te richten rechten en rollen systeem. Dit betekent dat het mogelijk is derden (medewerkers, klanten, partners, enz.) te laten inloggen, en heel nauwkeurig te regelen wat deze personen op de site mogen zien en doen.

Documenten downloads en uploads

Te downloaden bestanden kunnen zowel publiekelijk als alleen voor bepaalde gebruikers en/of rollen ter beschikking worden gesteld. Dit werkt ook weer met de eerder genoemde rechtenstructuur.

Nieuws en actualiteiten

Het CMS bevat een vrij configureerbare nieuws-module. Dit kan gezien worden als een interne database met nieuwsberichten. Het systeem bevat één hoofdmodule waar het nieuws in onderhouden wordt. Aan ieder nieuwsbericht kunnen een of meerder afbeeldingen worden toegevoegd. Middels satelliet-modules kan het nieuws vervolgens op verschillende pagina’s automatisch getoond worden, eventueel in verschillende ontwerpen. Deze nieuws-module heeft nog veel meer veel mogelijkheden, te veel om hier te beschrijven.

Formulieren

Het systeem biedt de mogelijkheid om relatief eenvoudig zelf (email)formulieren te maken voor bijv. aanvraag van brochures, demonstraties, inschrijvingen etc..

Nieuwsbrieven

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar voor nieuwsbrieven.
U kunt zowel de gebruikers binnen uw website (die kunnen inloggen) als gebruikers die zich aanmelden voor de nieuwsbrief een email sturen. Dit kan direct vanuit de website. Daarbij kunt u gebruik maken van onze email server, een eigen server of indien gewenst een aanbieder als Mailchimp (bij veel inschrijvers een betere optie)

Opzetten van uw DNN website

De configuratie van het systeem tot een werkende website behelst het inrichten van de website.
Deze stappen worden door ons gedaan en in uw offerte meegenomen.

 Het gaat onder andere over:

Installeren en configureren DNN
Het aanmaken van een eerste pagina structuur
Het klaarzetten en configureren van meertaligheid en modules
Het klaarzetten van formulieren
Het aanmaken van beheergebruikers

Het resultaat is een ‘lege’ website waarin de content manager - na training - aan de slag kan.

Zoeken in een DNN website

DNN heeft een configureerbaar zoeksysteem. Dit stelt uw bezoeker in staat om snel de juiste informatie te vinden. De mogelijkheden variëren van zoeken in tekst op de website, tot in de documenten op de server. Afhankelijk van de wensen voor uw site, kan worden ingesteld, tot welk niveau er kan worden gezocht. Overigens houdt de zoekfunctie uiteraard rekening met de rechten van de op dat moment ingelogde gebruiker.

Overige functionaliteit

De volgende functionaliteit kan tevens worden toegevoegd:
RSS feeds
Forum
Agenda
Krachtige editor
Link redirect functionaliteit
Cookie melding.
En nog veel meer...

Hosting

Wij bieden u hosting aan op onze eigen servers. Daarbij hebben wij volledige controle over de server, de DNN installatie en backups. Daardoor kunnen wij bij aanpassingen, eventuele storingen of calamiteiten snel reageren.

U kunt uw website ook zelf hosten. U moet er daarbij rekening mee houden dat de server daarbij aan bepaalde eisen moet voldoen. Daarnaast zijn er mogelijk extra kosten aan verbonden bij support vragen / calamiteiten indien wij geen volledige toegang tot de server hebben.

Voor scholen die Magister gebruiken kan de hosting van DNN ook bij schoolmaster worden afgenomen. In dat geval zijn de groepen uit Magister ook beschikbaar als rol in DNN. Daarmee is het bijzonder eenvoudig om bijvoorbeeld een pagina alleen voor ouders aan te maken in DNN.

Extra Diensten

Wij bieden onze klanten een groot aantal extra diensten gerelateerd aan websites en DNN, zoals webshops, zoekmachine optimalisatie etc.

Betrokkenheid 40FINGERS bij het DNN CMS

De leden van 40FINGERS zijn nu en in het verleden betrokken geweest bij de de ontwikkeling van DNN. Drie van de vier leden waren lid van het voormalige Core Team, en hebben tientallen lezingen gegeven over DNN in binnen en buitenland.
Timo Breumelhof is DNN MVP, een erkenning voor een bijzonder bijdrage aan de DNN community. Stefan Kamphuis is Microsoft MV, een erkenning voor zijn kennis van ASP.NET.
Wij durven onzelf met recht DNN specialisten te noemen.

Vragen over DNN of 40FINGERS?

Deze introductie in DNN is uiteraard niet compleet.
Heeft u nog vragen neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Op deze pagina: